ΑΡΙΔΑΙΑ: ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!! –ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΕΠΙΘΕΣΗ…(ΒΙΝΤΕΟ)

2024-07-23

ΣΧΟΛΙΑ 2

Αναστάτωση, φόβος και τρόμος επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους κατοίκους της πόλης της Αριδαίας, από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τετράποδων εναντίον πολιτών, είτε σε δημόσιους χώρους, είτε σε απόμερους, που ενίοτε καταλήγουν στο Νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών, σε μηνύσεις κλπ ταλαιπωρία.

Μάλιστα οι επιθέσεις γίνονται αδιάκριτα σε πεζούς, ποδηλάτες, μικρούς και μεγάλους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απρόκλητες εκ μέρους των πολιτών.

Συγκεκριμένα, χθες Δευτέρα 23/7/2024 το απόγευμα, τετράποδο επιτέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, σε ποδηλάτη, πεζό και μικρά παιδιά, δαγκώνοντας μάλιστα τον δεύτερο από αυτούς, όπως μπορείτε να δείτε αποκλειστικά στο παρακάτω βίντεο που εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας (ΔΕΣ και ΕΔΩ).

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν, και μάλιστα το τελευταίο τριήμερο, όπως αποκλειστικά σας ενημέρωσε η ιστοσελίδα μας, έλαβαν χώρα τέσσερις επιθέσεις εναντίον συμπολιτών μας, οι οποίοι δυστυχώς δέχθηκαν δήγμα (δάγκωμα) καταφεύγοντας στο τοπικό Κ.Υ για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και οι Αρχές για τις επιθέσεις αυτές (ΔΕΣ και ΕΔΩ).

Επειδή σύμφωνα με τον Νόμο 4830/2021, την αποκλειστική ευθύνη για τα τετράποδα έχουν οι Δήμοι, οι κάτοικοι μέσω της ιστοσελίδας μας ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια ή σε μία συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Αλμωπίας, προκειμένου αναδειχθεί το θέμα και να βρεθεί μία λύση.

Η ιστοσελίδα μας με αφορμή παρόμοια περιστατικά σε άλλες πόλεις της χώρας, σας παρουσιάζει χρήσιμες συμβουλές της εκπαιδεύτριας σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με έναν ή περισσότερους σκύλους; Ποιος έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα κλπ, ενώ η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του dog's voice, αναφέρθηκε στην ευθύνη των δήμων.

Α.- Τι κάνουμε σε ενδεχόμενη επίθεση από αδέσποτα σκυλιά

Οι επιθέσεις από αγέλη σκύλων απασχολεί ιδιαιτέρως την ελληνική επικαιρότητα, ενώ οι καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε ανθρώπους συνεχίζεται. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με έναν ή περισσότερους σκύλους; Ποιος έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα κι αυτές τις επιθέσεις;

Τι δεν πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε αντιμέτωποι με αδέσποτα σκυλιά

Πρώτα απ' όλα, η εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη τόνισε ότι τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά είναι κοινωνικοποιημένα. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση αν ζουν σε απομονωμένες περιοχές να έχουν σχηματίσει αγέλη κι έτσι να είναι πιο επιρρεπή σε επιθέσεις.

Εκείνο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε είναι:

  • να χειρονομήσουμε για να διώξουμε μακριά τον σκύλο
  • να τρέξουμε αλλόφρονες ή
  • να κάνουμε απειλητικές κινήσεις προς τον σκύλο

Τι πρέπει να κάνουμε

«Ένας σκύλος που έχει συνηθίσει να κάνει επίθεση, ξέρει ότι αν ορμήσει σε έναν άνθρωπο αυτός θα αρχίσει να τρέχει. Αυτή είναι μία συμπεριφορά που τη γνωρίζει. Αν αντίθετα αν μείνουμε ψύχραιμοι – όσο μπορούμε – και ακίνητοι τότε ο σκύλος – επειδή είναι μία συμπεριφορά που δεν τη γνωρίζει – θα αποπροσανατολιστεί, θα αιφνιδιαστεί, θα χάσει το ενδιαφέρον του γρήγορα για εμάς, δε θα μας θεωρήσει πια απειλή και το πιο πιθανό είναι να ηρεμήσει πιο γρήγορα», τονίζει η κ. Γρυπάρη.

Ακριβώς επειδή η δική μας ψυχολογία είναι αυτή που θα παίξει ρόλο στην ενδεχόμενη επίθεση, όσο και να φοβόμαστε πρέπει να μείνουμε ακίνητοι ούτως ώστε ο σκύλος να καταλάβει ότι δεν είμαστε απειλή για εκείνον. «Συνήθως όταν μπαίνουμε στο χώρο ενός αδέσποτου σκύλου που το περιφρουρεί, τότε είναι που θα μας κυνηγήσει γιατί μας θεωρεί απειλή, εάν όμως μείνουμε ακίνητοι είναι αυτό που θα μας σώσει σε μία δύσκολη στιγμή», συμπληρώνει η εκπαιδεύτρια.

«Οι άνθρωποι δεν ανήκουν στην διατροφή των σκύλων»

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει φόβος μήπως οι αδέσποτοι σκύλοι μας φάνε, αφού όπως επισημαίνει η κ. Γρυπάρει, οι σκύλοι δεν τρώνε ανθρώπους. «Όσο πεινασμένος και να είναι ένας σκύλος δε θα μας δαγκώσει για να μας φάει, κυρίως θα επιτεθεί επειδή μπαίνουμε στον χώρο του ή θεωρεί ότι θα του κάνουμε κακό, αν είναι πεινασμένος ή όχι δεν παίζει τόσο ρόλο».

Συμβουλές για να αποφύγουμε μία ενδεχόμενη επίθεση αδέσποτων σκύλων

Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε είναι να γυρίσουμε την πλάτη και να φύγουμε ή τρέξουμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φύγουμε πισωπατώντας και να απλώσουμε μαλακά το χέρι μας για να κρατήσουμε τον σκύλο στο σημείο που βρίσκεται. Μάλιστα, καλό θα ήταν με το στόμα μας να κάνουμε έναν συριστικό ήχο – δηλαδή έναν ήχο με το Σ – αφού κάτι τέτοιο τον ηρεμεί. Αν δούμε ότι έχει ηρεμήσει, συνεχίζουμε να πισωπατάμε.

Τα πιο επικίνδυνα σημεία που πρέπει να αποφύγουμε να δαγκώσει ένας σκύλος είναι το Κεφάλι, ο Λαιμός και το Στέρνο, ενώ πάντα έχουμε τα χέρια μας γροθιά για να προστατευτούμε. Το πιο "ασφαλές" σημείο που μπορεί να δαγκώσει ο σκύλος είναι η κνήμη στο πόδι και ο πήχης στο χέρι, από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα, όπως αναφέρει η εκπαιδεύτρια σκύλων στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Αν κρατάμε κάτι, το δίνουμε στο σκύλους να το δαγκώσουν, αντί να τους χτυπήσουμε

Μία ακόμη συμβουλή που έδωσε η κ. Γρυπάρη είναι ότι στην περίπτωση που κρατάμε κάτι, είναι προτιμότερο να το δώσουμε στον σκύλο να το δαγκώσει προκειμένου να τον χτυπήσουμε με αυτό. «Γιατί ένας σκύλος που λειτουργεί έτσι ξέρει από βίαιες μεθόδους αντιμετώπισής του που σημαίνει ότι θα γίνει πιο άγριος και θα εμπλακούμε σε μία άνιση για εμάς μάχη. Αν κρατούμε κάτι, καλύτερα να του το δώσουμε, να το δαγκώσει, να εκτονώσει την ενέργειά του πάνω σε αυτό, παρά να τον χτυπήσουμε».

Μία ακόμη έξυπνη συμβουλή είναι να έχουμε πάντα μαζί μας σκυλοτροφή, ειδικά αν ξέρουμε ότι θα πάμε σε ένα μέρος πιο απομακρυσμένο. Εάν πετάξουμε την τροφή σε ένα σημείο, είναι 99% πιθανότερο να ασχοληθεί με αυτό παρά μαζί μας.

Σκύλοι και Ποδήλατα

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που οι σκύλοι πολλές φορές γαβγίζουν στους ποδηλάτες. Τι κάνουμε στην περίπτωση που κάνουμε ποδήλατα κι έρθουμε αντιμέτωποι με σκύλους που γαβγίζουν;

Αρχικά, η κ. Γρυπάρη ανέφερει ότι κάποιοι σκύλοι ιντριγκάρονται από την κίνηση του ποδήλατου, διότι νιώθουν ότι κυνηγούν κάποιο θήραμα. Σε αυτήν την περίπτωση κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα που αναφέραμε και παραπάνω, σταματάμε, γιατί ο σκύλος που έχει συνηθίσει να κυνηγάει κάτι και αυτό να φεύγει, αποπροσανατολίζεται. «Δε θέλει να του κάνει κακό, απλώς είναι η συνήθειά του να κυνηγάει κάτι που τρέχει. Αν έχουμε φαγητό μαζί μας να το ρίξουμε κάπου για να ασχοληθεί με αυτό, αν πρόκειται για αγέλη δίνουμε το αντικείμενο που κρατούν για να δαγκώσουν και να εκτονωθούν εκεί».

Β΄.Ποιος ευθύνεται για τα αδέσποτα σκυλιά;

Εκτός από την κ. Γρυπάρη που ανέφερε τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε μία ενδεχόμενη απειλή αδέσποτων σκύλων, μίλησε και η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του dog's voice, η οποία αναφέρθηκε στην ευθύνη των δήμων.

Πρώτα απ' όλα, η κ. Δέδε τόνισε ότι: «ένας σκύλος μόνος του με έναν σκύλο σε αγέλη έχει μία τελείως διαφορετική συμπεριφορά. Η αγέλη είναι μία ομάδα που έχει δημιουργηθεί για να προστατευτεί από εξωτερικούς κινδύνους, ενώ ένας σκύλος μόνος μετράει τις δυνάμεις του και πολύ σπανιότερα θα επιτεθεί».

«Σε σχέση με το νομικό κομμάτι υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. Αυτό σημαίνει ότι ο παθών μπορεί να κάνει μήνυση κατά του δήμου και να εκπροσωπηθεί ο δήμος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, που είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα, ο οποίος βέβαια θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη και σε ποινικό επίπεδο για όλες τις σωματικές βλάβες που έχει υποστεί ο παθών», τονίζει η κ. Δεδέ.

«Στη δικαστηριακή ελληνική πρακτική όταν ένας δήμος αποδείξει ότι είχε πρόγραμμα, ακριβώς επειδή ο νόμος λέει ότι τα αδέσποτα αν δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε καταφύγια επανεντάσσονται εφόσον δεν είναι επιθετικά, στην συγκεκριμένη περίπτωση η νομική αντιμετώπιση είναι να μην υπάρξουν ποινικές συνέπειες παρά μόνο αποκατάσταση των υλικών ζημιών, δηλαδή τη νοσηλεία», συμπληρώνει.

«Μόνο οι σκύλοι δε φταίνε»

Όσον αφορά τον όρο "επιθετικός σκύλος", η δικηγόρος επισημαίνει ότι προκειμένου να χαρακτηριστεί έτσι ένας σκύλος χρειάζεται μία σύνθετη διαδικασία, η οποία γίνεται σε επίπεδο δήμου και συμμετέχουν μία επιτροπή από εκπαιδευτές, μέλη φιλοζωικών και ο ίδιος ο δήμος. «Αυτό που ζήσαμε είναι κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα φαινόμενο ότι μόνο οι σκύλοι δεν φταίνε», υπογράμμισε η κ. Δέδε.

«Φταίμε εμείς, φταίει η κοινωνία, που πρέπει σε ένα ανθρώπινο και σωστό επίπεδο να διαχειριστούμε τον πόνο που προκαλούμε κάθε μέρα από το να βρίσκονται αυτά τα ζώα απροστάτευτα στους δρόμους και να αναγκάζονται για να προστατευτούν να αναπτύσσουν αυτές τις συμπεριφορές»

Πηγή πληροφοριών: mypet.gr

23/7/2024

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία: 2024-07-23 12:29

Το Όνομά σας: Κάτοικος Αριδαίας

Μήνυμα: Λυπάμαι ,αλλά αυτά που λένε δεν στέκουν στην πραγματικότητα!Υπερασπίζονται τον σκύλο και όχι τον ανυπεράσπιστο άνθρωπο!!Σας γνωρίζω πως σήμερα υπήρξε ακόμα ένας ανυπεράσπιστος συμπολίτης μας που έπεσε θύμα του σκύλου που έκανε τις χθεσινές επιθέσεις!Υποτίθεται πως χτες τον μάζεψαν και σήμερα ήταν πάλι έξω να συνεχίσει το έργο του!!Και όσο για τις δικαιολογίες από μέλη της φιλοζωικής ότι πρόκειται για σκυλί που έχει κακοποιηθεί αυτά τα ακούω βερεσέ!!Αλλοίμονο αν συνεχίσουμε να έχουμε καθημερινά θύματα..

ΣΧΟΛΙΟ 2

Ημερομηνία: 2024-07-24 10:44

Το Όνομά σας: Παππας

Μήνυμα: Προτεινω ολοι οι κατοικοι της Αλμωπίας να προσλαβουν δικηγορο αν κυκλοφορουν στην πόλη ή τα χωριά. Η άλλη λυση είναι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Είναι ντροπή αυτο που συμβαίνει...