ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ: ''ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ'' …
ΣΧΟΛΙΟ 1
By Sakis
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ…
Έκπληκτοι και εμφανώς προβληματισμένοι εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα, οι κάτοικοι αυτής της χώρας και κυρίως οι γονείς, από τα όσα, ζουν, ακούν και βλέπουν στα Μέσα Ενημέρωσης, αναφορικά με την παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων, που αυξάνει επικίνδυνα και με γεωμετρικό ρυθμό μεταξύ τους (ανήλικοι)...
... και αποδίδεται πρωτίστως στο διαδίκτυο, όπου οι ανήλικοι μιμούνται (συνήθως τα άσχημα) αυτά που βλέπουν, αφενός, αφετέρου, από την αλόγιστη και χωρίς έλεγχο χρήση του διαδικτύου, παραμελούν τα ίδια τα παιδιά, ενίοτε και με την αθέλητη συνέργεια των γονέων τους, το δικαίωμά τους να είναι παιδιά!!, ευρισκόμενα κυριολεκτικά κολλημένα στις οθόνες των Η/Υ ή στις οθόνες των πανάκριβων κινητών τους τηλεφώνων.
Θεωρούμε ότι είναι περιττό να αναφέρουμε χωριστά την κάθε περίπτωση, αλλά εκείνο που έχει πρωτίστως σημασία είναι ότι θα πρέπει οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ειδικά για τον έλεγχο του διαδικτύου στη χρήση από ανηλίκους.
Και όταν λέμε αρμόδιοι, τι εννοούμε:
Κατά την άποψή μας, την μέγιστη ευθύνη για το πρόβλημα την έχει το οικογενειακό περιβάλλον και ειδικότερα οι γονείς, οι οποίοι αφήνουν τα παιδιά τους στον άγνωστο και σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, χωρίς να ελέγχουν τι βλέπουν και με ποιους συναλλάσσονται, είτε για να… ησυχάσουν, είτε επειδή οι εργασιακές τους υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν την ενασχόλησή τους με τα παιδιά, αφήνοντας την ''μόρφωσή'' τους στο διαδίκτυο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.
Κατά δεύτερο λόγο, σημαντικό μερίδιο ευθύνες έχει και η εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να θέλει να βοηθήσει, δυστυχώς έχει τα χέρια της ''δεμένα'', καθόσον αυτή η νέα και μάλλον παρεξηγημένη μόδα των προσωπικών δεδομένων, αλλά και η νοοτροπία ορισμένων υπέρ-προστατευτικών αλλά και ''προοδευτικών και μοντέρνων'' κατά την άποψή τους, γονέων, φοβίζει τους εκπαιδευτικούς ώστε να αναλάβουν ενεργό δράση, υπό του φόβου εμπλοκής τους με τη δικαιοσύνη σε περίπτωση που ο γονέας καταφύγει σ΄αυτήν, σε δεδομένη περίπτωση.
Επίσης οι παρέες των παιδιών, οι οποίες δεν φιλτράρονται από τους γονείς, είναι μία ακόμη παράμετρος που οδηγεί τους νέους στην παραβατικότητα.
Τέλος και η Πολιτεία έχει τις δικές της μεγάλες ευθύνες, η οποία εσχάτως αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί Νομοθετώντας την υποχρεωτική εποπτεία των ανήλικων από τους γονείς με μία σειρά μέτρων, που πολύ όμως αμφιβάλλουμε εάν θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, καθόσον είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν αφενός προσκόμματα από τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας και τις πλατφόρμες, αφετέρου θα είναι δύσκολος ο έλεγχος των παιδιών από τους γονείς και ειδικότερα από γονείς που δεν είναι εξοικειωμένη με την νέα τεχνολογία.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, γονείς, εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως η πολιτεία, να δουν το όλο θέμα με σοβαρότητα και όχι επιφανειακά, μόνο και μόνο επειδή το θέμα ''παίζει'' στην επικαιρότητα, ώστε όταν... σβήσουν τα φώτα να έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις και να μην έχουμε τα χειρότερα.
Τέλος ας ελπίσουμε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτεία για το θέμα αυτό να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν και πολύ αμφιβάλλουμε!!, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα παιδιά σε λίγα χρόνια θα έχουν ξεχάσει και να γράφουν και να μιλάνε!!, ενώ στον αντίποδα δεν θα πρέπει να μηδενίσουμε και την χρησιμότητα του διαδικτύου από την σωστή και λελογισμένη χρήση του.
Ίδωμεν…
Δείτε σχετικά τι ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για το θέμα…
Σε λειτουργία το Pαrco.gov.gr: Πού βοηθάει τους γονείς - Οδηγίες εγκατάστασης της εφαρμογής
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 30/12 είναι η νέα εφαρμογή του gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν συμβουλές για τον γονικό έλεγχο. Οδηγίες για την εγκατάσταση του Pαrco.gov.gr στα κινητά.
«Ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε εργαλεία στους γονείς. Το πρώτο εργαλείο είναι το parco.gov.gr» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την παρουσίαση του σχεδίου προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο. Η εφαρμογή βγήκε στον αέρα το μεσημέρι της Δευτέρας, και σε αυτή οι γονείς θα μπορούν να διαβάζουν κάποιες βασικές οδηγίες για τον γονικό έλεγχο.
«Καθορίζουμε τη διάρκεια που ένα παιδί θα μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο τις εφαρμογές που μπορεί να δει, τις μέρες και τις ώρες. Όλα αυτά πρέπει να τα ελέγξουμε και μπορούμε να το κάνουμε με το parco.gov.gr» εξήγησε.
Οδηγίες για εγκατάσταση της εφαρμογής σε iPhone
Δείτε Ε Δ Ω τις οδηγίες για IOS
Δείτε Ε Δ Ω τις οδηγίες για Android
Μπορώ να αποκλείσω συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή περιεχόμενο;
Ναι, με τον γονικό έλεγχο μπορείτε να φιλτράρετε και να αποκλείσετε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας.
Πολλά εργαλεία γονικού ελέγχου προσφέρουν λίστες αποκλεισμού (blacklists) και λίστες επιτρεπόμενων (whitelists), επιτρέποντάς σας να επιλέξετε ποιες ιστοσελίδες είναι ασφαλείς για το παιδί σας και ποιες όχι. Επιπλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε φίλτρα που αυτόματα αποκλείουν ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως βία, πορνογραφία ή επικίνδυνες πληροφορίες.
Αυτή η λειτουργία εξασφαλίζει ότι το παιδί σας θα έχει πρόσβαση μόνο σε περιεχόμενο που εσείς θεωρείτε κατάλληλο και ασφαλές για την ηλικία του. Τα φίλτρα μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να καλύπτουν τόσο τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο όσο και την πρόσβαση σε εφαρμογές ή βίντεο.
Μπορώ να δω τι περιεχόμενο παρακολουθεί το παιδί μου;
Ναι, πολλά εργαλεία γονικού ελέγχου σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας, όπως ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί και για πόσο χρόνο. Μπορείτε επίσης να δείτε σε ποιες ιστοσελίδες έχει πρόσβαση ή ποιο περιεχόμενο παρακολουθεί, ειδικά εάν έχετε ενεργοποιήσει την παρακολούθηση περιεχομένου στο YouTube ή σε άλλες πλατφόρμες βίντεο.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαίες ή μηνιαίες αναφορές σχετικά με τη χρήση της συσκευής, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού σας. Αυτό σας βοηθά να διαπιστώσετε αν το παιδί σας ακολουθεί τους κανόνες που έχετε θέσει ή αν χρειάζεται να αναπροσαρμόσετε τους περιορισμούς για την ασφάλεια και ευημερία του.
Μπορεί το παιδί μου να παρακάμψει τον γονικό έλεγχο;
Εφόσον έχετε ρυθμίσει τον γονικό έλεγχο σωστά και έχετε ορίσει έναν ισχυρό κωδικό ή PIN, μόνο εσείς θα μπορείτε να τροποποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι το παιδί δεν έχει πρόσβαση στον κωδικό ή το PIN, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να παρακάμψει τους περιορισμούς. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τους περιορισμούς μέσω τρίτων εφαρμογών ή με τη βοήθεια συνομήλικων.
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τακτικά τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου και να επιβλέπετε τη χρήση της συσκευής για τυχόν δυσλειτουργίες. Η διαρκής επικοινωνία με το παιδί σας για τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου, μπορεί επίσης να αποτρέψει τέτοιες προσπάθειες.
31/12/2024
ΣΧΟΛΙΟ 1
Ημερομηνία: 2025-01-01 22:14
Το Όνομά σας: ΙΣΙΔΩΡΟΣ
Μήνυμα: Η νέοι είναι το μέλλον μας Αν χαθεί δεν έχουμε μέλλον Η ιστορία θα γράψει τα χειρότερα για εμάς