ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ: ''ΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΜΟΛΩΧ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ'' !!

2025-04-14

By Sakis

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΟΛΛΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Μπαράζ τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους Ελληνικούς δρόμους, παρά την αυστηροποίηση των ποινών, με αποτέλεσμα δυστυχώς να χάνονται ανθρώπινες και μάλιστα νεανικές ζωές, θυσία στον μολώχ της ασφάλτου, ενώ αρκετοί από τους τραυματίες δυστυχώς καθηλώνονται σε αναπηρικά καροτσάκια ή αδυνατούν να ενταχθούν στο παραγωγικό κομμάτι της χώρας μας, ενώ στα υλικών ζημιών είναι και μία πρόσθετη δαπάνη για τον άτυχο-τυχερό οδηγό του οχήματος, αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πέραν των ανωτέρω τα οποία είναι τα κύρια (απώλεια ζωών και ενδεχόμενες αναπηρίες), μία άλλη παράμετρος την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, είναι και η επιβάρυνση του κόστους στα Νοσοκομεία και στα ταμεία από τα νοσήλεια κλπ, όσο και αν αυτό ακούγεται οξύμωρο με την έννοια ότι εδώ χάνονται ανθρώπινες ζωές τα κόστη θα κοιτάξουμε!!

Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

Οι δρόμοι της Ελλάδας είναι από τους πιο επικίνδυνους για να κινούνται οχήματα και δίκυκλα, καθώς έχουμε την 5η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη στα τροχαία ατυχήματα με τα περισσότερα να καταγράφονται εντός αστικού ιστού και χειρότερη επίδοση να έχουν μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Κροατία.

Από την κραταιά δυτική Ευρώπη, απέχουμε παρασάγγας, ενώ τους ασφαλέστερους δρόμους εξακολουθούν να έχουν τα σκανδιναβικά κράτη με μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 52 συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους το μήνα, εκ των οποίων οι 20 οδηγούν μοτοσυκλέτα.

Στο ερώτημα ποιοι εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα η απάντηση είναι δυστυχώς ξεκάθαρα οι δικυκλιστές. Κάθε μήνα 20 άτομα που επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτα χάνουν την ζωή τους, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι υψηλότερο στη χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
  • Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
  • Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας / προστατευτικού κράνους
  • Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • Η παραβίαση της προτεραιότητας

Η μάστιγα της αφηρημάδας από την χρήση κινητού τηλεφώνου αφορά και τους οδηγούς οχημάτων και τους δικυκλιστές, ενώ ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες ένα μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η οδήγηση χωρίς γυαλιά ηλίου, κατά τις απογευματινές ώρες, που ο ήλιος είναι χαμηλά και μπορεί να μας τυφλώσει.

Μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν στην χώρα μας όμως και οι πεζοί καθώς κινδυνεύουν να παρασυρθούν από οχήματα ενώ περπατούν στην άκρη του δρόμου ή ακόμα και στο πεζοδρόμιο από οχήματα και δίκυκλα που ξεφεύγουν της πορείας τους.

Πέραν των ανωτέρω θεωρούμε ότι ένας σημαντικός λόγος των ατυχημάτων είναι και η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται στα περισσότερα σημεία το οδικό δίκτυο, το οποίο παρά τα παράπονα των οδηγών προς τους αρμοδίους για την αποκατάσταση των φθορών, δυστυχώς δεν εισακούονται, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται γιατί άραγε πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία είναι ανταποδοτικά για την συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και η έλλειψη παιδείας για το θέμα αυτό.

Μία παιδεία που θα πρέπει να ξεκινήσει αρχικά από την οικογένεια (πατέρας, μητέρα για το πώς οδηγούν, πως συμπεριφέρονται στον δρόμο, αλλά και τι συμβουλεύουν τα παιδιά τους) και στη συνέχεια ίσως μία λύση θα ήταν να ενταχθεί από το Δημοτικό Σχολείο το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, και μάλιστα σαν κύριο μάθημα, καθόσον στην ηλικία αυτή που είναι και η πιο πρόσφορη για μάθηση, ίσως βοηθήσει να καταλάβει το παιδί πως πρέπει να συμπεριφέρεται αύριο στους δρόμους.

Επίσης ένα μέτρο που μπορεί να μειώσει τα τροχαία είναι και η συνεχής και εμφανής παρουσία περιπολικών στους δρόμους, καθόσον όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας ''Ο φόβος φυλά τα έρμα''.

Σαν επιμύθιο θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι, αλλά και εμείς οι ίδιοι ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μία πληγή που αιμορραγεί και θα πρέπει να κάνουμε ο καθένας στον τομέα του αυτό που πρέπει για να γλυτώσουμε ανθρώπινες ζωές. 

14/4/2025