ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ...
Μην παραβλέπετε τα συμπτώματα εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής, κολπικής μαρμαρυγής ή πνευμονικής εμβολής
Σπάνια σκεφτόμαστε πως δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις, όπως μια καρδιακή προσβολή, μπορεί να συμβούν σε εμάς. Αντίθετα, τείνουμε να παραβλέπουμε τα σημάδια που δείχνουν ότι αυτές οι παθήσεις υποβόσκουν. «Σκέφτεστε "είμαι πολύ νέος/νέα" ή "είμαι απολύτως υγιής για να μου συμβαίνει κάτι τέτοιο", με αποτέλεσμα να παραβλέπετε σημαντικά συμπτώματα», λέει η δρ Emily Lau, καρδιολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Massachusetts General Hospital.
Προστατεύστε τον εαυτό σας, μαθαίνοντας τις προειδοποιητικές ενδείξεις των παρακάτω παθήσεων, και κάντε τις απαραίτητες ενέργειες εάν τις αναγνωρίζετε.
1 – Καρδιακή προσβολή
Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς ένα τμήμα του καρδιακού μυός εμποδίζεται. Η καρδιακή προσβολή μπορεί να αποβεί μοιραία. Το κλασικό σύμπτωμα είναι έντονος πόνος ή πίεση στο μέσο του στήθους. Πόνος στο στήθος που εμφανίζεται και μετά υποχωρεί, ιδίως με σωματική καταπόνηση, αποτελεί πρώιμη ένδειξη.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημεία, όπως η εμφάνιση δύσπνοιας, η κόπωση, η ναυτία ή ο έμετος· επίσης, αιφνίδιος πόνος στην κοιλιακή χώρα, στην πλάτη, στις σιαγόνες ή στον ώμο, ακόμη και χωρίς στηθάγχη. «Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυτά τα άλλα συμπτώματα επιπλέον του πόνου στο στήθος, μπορεί όμως να εμφανιστούν και στους άνδρες», επισημαίνει η δρ Lau.
Πώς μπορείτε να ξέρετε ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή και όχι για κάτι άλλο; Κάντε στον εαυτό σας δύο ερωτήσεις: το σύμπτωμα είναι καινούργιο, και είναι επαναλαμβανόμενο ή πρόκειται για ένα σύμπτωμα που δεν υποχωρεί; «Παραδείγματος χάριν, εάν χθες μπορούσατε να ανεβείτε έναν όροφο από τις σκάλες χωρίς πρόβλημα και σήμερα το ίδιο επίπεδο προσπάθειας σας είναι πολύ δύσκολο, τότε κάτι δεν πάει καλά», λέει η δρ Lau. Ή, εάν πονάτε στην κοιλιακή χώρα, στην πλάτη, στις σιαγόνες ή στον ώμο όταν κάνετε έντονη προσπάθεια, ιδίως εάν ο πόνος επαναλαμβάνεται ή δεν υποχωρεί, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
2 – Εγκεφαλικό επεισόδιο
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο εμποδίζεται ή όταν ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου υφίσταται ρήξη. Το εγκεφαλικό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ένα μείζον εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση του λόγου, μούδιασμα ή αδυναμία σε μία πλευρά του σώματος, θολή όραση, ζάλη ή σοβαρή κεφαλαλγία. Σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ενός επικείμενου μείζονος εγκεφαλικού μπορεί να είναι ένα «μίνι» εγκεφαλικό (παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο – ΠΙΕ). Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά ενός μείζονος εγκεφαλικού, αλλά διαρκούν μόνο για λίγο και ξεπερνιούνται εύκολα.
Ενδέχεται, για παράδειγμα, να έχετε απώλεια όρασης από το ένα μάτι για ένα λεπτό, και πιθανόν να σκεφτείτε ότι αυτό συνέβη γιατί κοιτούσατε την οθόνη του κινητού σας για πολλή ώρα. Όμως, ένα ΠΙΕ συχνά είναι ο προάγγελος ενός μεγαλύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Το σύμπτωμα μπορεί να υποχωρήσει, αλλά το επόμενο επεισόδιο είναι πιθανό να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. «Εάν εμφανίσετε ξαφνικά κάποιο σύμπτωμα εγκεφαλικού, ακόμη κι αν υποχωρήσει, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως», συμβουλεύει η δρ Lau.
Προστατεύστε τον εαυτό σας μαθαίνοντας προειδοποιητικές ενδείξεις και κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες.
3 – Κολπική μαρμαρυγή
Κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι οι γρήγορες, μη φυσιολογικές συστολές των άνω κοιλοτήτων της καρδιάς (των κόλπων). Αντί να συστέλλονται συγχρονισμένα, οι κόλποι τρεμουλιάζουν, με αποτέλεσμα το αίμα στο εσωτερικό τους να λιμνάζει και να σχηματίζονται θρόμβοι. Οι θρόμβοι στη συνέχεια, ενδέχεται να φτάσουν στον εγκέφαλο, στην καρδιά ή άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσουν δυνητικά θανατηφόρα βλάβη.
Πολλά άτομα με ΚΜ δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. «Μπορεί όμως να εντοπίσετε την ΚΜ εάν έχετε αίσθημα παλμών – δηλαδή, εάν αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπά ασυνήθιστα γρήγορα ή ακανόνιστα, ακόμη και όταν ξεκουράζεστε. Επίσης, μπορεί να αισθανθείτε τάση για λιποθυμία ή ξαφνική κόπωση», λέει η δρ Lau. «Άλλοι αναγνωρίζουν την ΚΜ φορώντας έξυπνα ρολόγια, τα οποία καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς. Η τεχνολογία αυτή δεν είναι τέλεια, αλλά είναι αρκετά ικανοποιητική στην αναγνώριση της κολπικής μαρμαρυγής».
Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής, σημειώστε πόσο συχνά εμφανίζονται και πότε, και επισκεφθείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
4 – Πνευμονική εμβολή
Μια πνευμονική εμβολή συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται στο πόδι στη συνέχεια ταξιδεύει προς το άνω μέρος του σώματος και αποφράσσει κάποιον κλάδο της πνευμονικής αρτηρίας. Η απόφραξη που προκαλεί ο θρόμβος μπορεί να μειώσει την παροχή εμπλουτισμένου με οξυγόνο αίματος στον οργανισμό και να προκαλέσει βλάβη στον πνεύμονα. Ορισμένες φορές μπορεί να αποβεί μοιραία: «Μπορεί να είναι ο λόγος εξαιτίας του οποίου το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά, ακόμα και να κάνει την καρδιά σας να σταματήσει», λέει η δρ Lau.
Τα κύρια συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής –έντονη κόπωση και δύσπνοια, πόνος στο στήθος ή λιποθυμία– κατά πάσα πιθανότητα θα τραβήξουν την προσοχή σας. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα συμπτώματα που μπορεί να μην τα συνδέσετε με πνευμονική εμβολή. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως βήχα, πυρετό, ζάλη, συριγμό ή ταχυπαλμίες.
Εάν έχετε θρόμβους στις εν τω βάθει φλέβες των ποδιών (ή αλλιώς εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, DVT), ίσως εμφανίσετε πόνο, οίδημα ή ερυθρότητα στο ένα πόδι. «Εάν δεν είστε βέβαιος/βέβαιη για τα συμπτώματα, σκεφτείτε τους παράγοντες κινδύνου σας. Περνάτε πολλές ώρες σε καθιστή θέση; Λαμβάνετε κάποιο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση; Έχετε οικογενειακό ιστορικό εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης;
Όλα τα παραπάνω είναι δυνατόν να δημιουργήσουν θρόμβους στα πόδια. Εάν εμφανίζετε ύποπτα συμπτώματα και παράλληλα έχετε κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, καλέστε τον γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση», λέει η δρ Lau.
20/9/2024