ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΝΩ ΣΕ ΑΛΛΩΣ ΧΩΡΕΣ (ΑΦΡΙΚΗ) ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ...
Ο πληθυσμός της Γης αναμένεται, κατά τα επόμενα περίπου 60 χρόνια, να ξεπεράσει και τα 10 δισεκατομμύρια.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο ανθρώπινος πληθυσμός σίγουρα αυξάνεται, με την Ινδία να είναι το πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου αφού έχει τουλάχιστον 1,45 δισεκατομμύρια κατοίκους. Μάλιστα, ο πληθυσμός στη Γη έφτασε επίσημα τα 8 δισεκατομμύρια το 2022 και αναμένεται, τα επόμενα περίπου 60 χρόνια, να ξεπεράσει και τα 10 δισεκατομμύρια.Σε εθνική κλίμακα, ωστόσο, η ιστορία είναι λίγο πιο περίπλοκη αφού, για παράδειγμα, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται και το δημογραφικό πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο.
Όλα αυτά τα γνωρίζουμε χάρη στα τελευταία στοιχεία του World Factbook που δημοσιεύονται από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) στις ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί όλα τα είδη διαφορετικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμών αύξησης του πληθυσμού – πρόκειται για ποσοστιαία στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη τις γεννήσεις, τους θανάτους και τη μετανάστευση όταν πρόκειται για τη μέση μεταβολή ενός πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της CIA, λοιπόν, οι ακόλουθες χώρες είναι οι 10 πρώτες που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθυσμού:
- Νότιο Σουδάν – 4,65%
- Νίγηρας – 3,66%
- Ανγκόλα – 3,33%
- Μπενίν – 3,29%
- Ισημερινή Γουινέα – 3,23%
- Ουγκάντα – 3,18%
- Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – 3,11%
- Τσαντ – 3,01%
- Μάλι – 2,9%
- Ζάμπια – 2,83%
Η πρώτη δεκάδα κυριαρχείται πλήρως από αφρικανικές χώρες, γεγονός που – όπως αναφέρει το IFL Science – αντανακλά μια τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ήπειρο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Άλλωστε, ο πληθυσμός της Αφρικής έχει δεκαπλασιαστεί από το 1900, κάτι που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και στα ολοένα και υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων.
Μειώνεται ο πληθυσμός στην Ελλάδα
Ωστόσο, η πληθυσμιακή έκρηξη δεν αναμένεται να διαρκέσει για πάντα. Υπάρχουν χώρες στον κατάλογο της CIA όπου ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι αρνητικός, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων εκεί μειώνεται. Για παράδειγμα, η Ελλάδα παρουσιάζει αρνητικό ποσοστό ως προς τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού ο οποίος, για το 2024, υπολογίζεται σε -0,35%. Ως εκ τούτου, σε σύνολο 236 χωρών και περιοχών που εξετάζονται από τη CIA, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στη 215η θέση ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης του πληθυσμού, αντιμετωπίζοντας σαφές δημογραφικό πρόβλημα.
Ένας σημαντικός λόγος πίσω από αυτή την πτώση σε πολλές χώρες του κόσμου θα μπορούσε να είναι ότι, σε αρκετά από αυτά τα μέρη, τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται. Ορισμένοι ερευνητές έχουν προβλέψει ότι μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, το 97% των χωρών δεν θα έχουν ποσοστά γονιμότητας αρκετά υψηλά για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού τους.
Η συνέπεια
θα μπορούσε να είναι ότι, παρά την ταχεία αύξηση που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες
επί του παρόντος, ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να κορυφωθεί πολύ νωρίτερα από ό,τι
είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.
19/8/2024