ΚΑΥΓΑΣ ''ON AIR'' METAΞΥ ΔΕΝΔΙΑ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ!!-ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΣΙΑ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

2021-04-15

Πρωτοφανής κόντρα μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επέπληξε την τουρκική κυβέρνηση για την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, αλλά και για τα fake news σχετικά με το μεταναστευτικό και ξεκίνησε η κόντρα των δύο ανδρών.

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα, όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο εφόσον το θέσατε δημοσίως στον Τύπο το θέμα», είπε αρχικά ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: 

«Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης, αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν οι άνθρωποι δηλώνουν τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται» για να σπεύσει να κατηγορήσει τη χώρα μας για push back 80.000 προσφύγων και μεταναστών.

«Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (...) Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου», είπε ο κ. Δένδιας. 

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους.

 Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε», επισήμανε ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ για να πάρει για 3η φορά τον λόγο ο κ. Τσαβούσογλου για να πει ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και ότι η Τουρκία εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.

«Αναφέρεστε σ' αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά.

Το λόγο πήρε για τρίτη φορά ο Νίκος Δένδιας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε και το ιφτάρ... «Ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;», επισήμανε ο κ. Δένδιας. Κτααλήγοντας ο κ. Δένδιας ανέφερε: 

«Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά...» με τον Τσαβούσογλου να ανταπαντά: «Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».

Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν πρότεινε σύνοδο για την ανατολική Μεσόγειο - Μιλήσαμε για την "τουρκική" μειονότητα στη Θράκη

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» και όχι της «μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη. «Μιλήσαμε για τις μειονότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Μιλήσαμε ειδικά για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη. Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση».

Ο κ. Τσαβούσογλου, όμως, δεν έμεινε μόνο σ' αυτά. Ανέφερε ότι «ο πρόεδρος, Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο» για να σπεύσει στη συνέχεια να πει ότι «συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου» υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο» και επισήμανε ότι «όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα».

«Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα», είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό. Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές».

«Ως προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας. Σας αποκαλώ Δένδια, Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003... Με είχε στηρίξει και με είχε βοηθήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Το να τον υποδέχομαι ως υπουργό Εξωτερικών είναι μεγάλη μου χαρά», είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου.

Δένδιας: Αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα - Στο τραπέζι της ΕΕ ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας

"Ανοικτές", "ειλικρινείς" και "εκτεταμένες" χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τις συζητήσεις που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αρχή των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν θέματα στα υπάρχουν προσεγγίσεις αλλά και ζητήματα που δημιουργούν τριβές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και ότι πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης, στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

 Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι "συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο για την ανάπτυξή τους", ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα οικονομίας και εμπορίου. Σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Τόνισε, επίσης, ότι παρακάλεσε να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων και προκλητικών ρητορικών που δεν βοηθούν το κλίμα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον το επιθυμεί, ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Όπως είπε, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "βεβαίως απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά". "Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε ένα βήμα" είπε ο υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του, να επισκεφτεί την Αθήνα.

15-4-2021/20:12