ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ-ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ...
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού. Η συζήτηση ξεκινάει σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία.
Πρόταση μομφής ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής και σε παρέμβασή του συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόταση μομφής, η συζήτηση του νομοσχεδίου, διακόπηκε και έπειτα από μικρό διάλειμμα θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης μομφής.
Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης, με σκοπό το Σώμα της εθνικής αντιπροσωπείας να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ή σε μέλος της.
Η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται με την υπογραφή του 1/6 τουλάχιστον του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 50. Πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, έπειτα και από το φάκελο που παρέδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο κανονισμός της Βουλής αναφέρει ότι σε περίπτωση πρότασης μομφής, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός και αν η κυβέρνηση - όπως και έγινε - ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε δεκτό το αίτημα και ζήτησε η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως, καθώς ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό για το Σάββατο.
Παράλληλα και σχετικά με τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση ξεκινά με ομιλία τουλάχιστον δύο βουλευτών απ' όσους υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας και όση ώρα εκείνοι μιλούν, συμπληρώνεται ο κατάλογος των βουλευτών που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Με δεδομένο όμως ότι η κυβέρνηση διαθέτει 156 βουλευτές, θα πρέπει να υπάρξει αποσκίρτηση όχι ενός και δύο αλλά 6 βουλευτών ώστε να πέσει η κυβέρνηση. Πρόταση μομφής δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου αν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη της προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, άρα από 151 τουλάχιστον βουλευτές.
25/01/2023