ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ-ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ...
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine αποκαλύπτει ότι η συχνότητα που πηγαίνουμε στην τουαλέτα επηρεάζει σημαντικά τη φυσιολογία του οργανισμού μας και μακροπρόθεσμα την υγεία μας, με τα καλύτερα αποτελέσματα να συνδέονται με κενώσεις μία ή δυο φορές την ημέρα.
Οι ακανόνιστες επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να συνδέονται με σοβαρές παθήσεις
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η δυσκοιλιότητα και η διάρροια σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους εμφάνισης λοιμώξεων και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων αντίστοιχα. Ωστόσο, επειδή αυτά τα ευρήματα παρατηρήθηκαν σε ασθενείς, δεν ήταν σαφές αν οι ακανόνιστες επισκέψεις στην τουαλέτα ήταν η αιτία ή το αποτέλεσμα των παθήσεών τους.
«Ελπίζω πραγματικά αυτή η εργασία να ευαισθητοποιήσει λίγο τους γιατρούς σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της μη διαχείρισης της συχνότητας των κενώσεων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sean Gibbons από το Ινστιτούτο Συστημικής Βιολογίας, εξηγώντας ότι οι γιατροί συχνά αντιμετωπίζουν τις ακανόνιστες κενώσεις ως μία απλή «ενόχληση».
Στοιχεία και ευρήματα της μελέτης
Ο Gibbons και η ομάδα του συνέλεξαν κλινικά, διατροφικά και βιολογικά δεδομένα από περισσότερους από 1,400 υγιείς ενήλικες χωρίς σημάδια ενεργής νόσου.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συχνότητα των κενώσεών τους, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες: δυσκοιλιότητα (μία ή δύο κενώσεις την εβδομάδα), χαμηλή-φυσιολογική (τρεις έως έξι την εβδομάδα), υψηλή-φυσιολογική (μία έως τρεις την ημέρα) και διάρροια.
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δυσκοιλιότητα
Όταν τα κόπρανα παραμένουν πολύ καιρό στο έντερο, τα μικρόβια εξαντλούν τις φυτικές ίνες – από τις οποίες παράγουν ευεργετικά λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου – και στη συνέχεια διασπούν πρωτεΐνες, παράγοντας τοξίνες (πχ p-cresol και indoxyl).
«Βρήκαμε ότι ακόμα και σε υγιή άτομα με δυσκοιλιότητα, υπάρχει αύξηση αυτών των τοξινών στο αίμα» δήλωσε ο Gibbons, σημειώνοντας ότι αυτές οι τοξίνες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα νεφρά.
Τι μπορεί να δείχνει διάρροια
Σε περιπτώσεις διάρροιας, η ομάδα βρήκε κλινικές ενδείξεις που υποδηλώνουν φλεγμονή και ηπατική βλάβη. Ο Gibbons εξήγησε ότι κατά τη διάρροια, το σώμα εκκρίνει υπερβολικό χολικό οξύ, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση το ήπαρ θα ανακύκλωνε για να διαλύσει και να απορροφήσει τα διατροφικά λίπη.
Τα βακτήρια του εντέρου που ζυμώνουν τις ίνες και είναι γνωστά ως «αυστηρά αναερόβια», συνδέονται με καλή υγεία και ευδοκιμούν στο ιδανικό εύρος συχνότητας κενώσεων, δηλαδή μία ή δύο την ημέρα. Ωστόσο, ο Gibbons υπογράμμισε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να οριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό το βέλτιστο εύρος.
Ωστόσο πέραν των παραπάνω δεδομένων, οι κενώσεις μπορεί να έχουν φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να είναι ευχάριστες. Η κίνηση του εντέρου συνεπάγεται ένταση σε ορισμένους μύες. Η χαλάρωση των μυών μετά από μια κίνηση διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
Με δημογραφικά κριτήρια, οι νεότεροι άνθρωποι, οι γυναίκες και όσοι είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος έτειναν να έχουν λιγότερο συχνές κενώσεις. Ο Gibbons ανέφερε ότι οι ορμονικές και νευρολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορούν να εξηγήσουν τη διαφορά, καθώς και το γεγονός ότι οι άνδρες γενικά καταναλώνουν περισσότερη τροφή.
Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Τέλος, συνδυάζοντας τα βιολογικά δεδομένα με ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής, η ομάδα δημιούργησε μια σαφή εικόνα των ατόμων που τυπικά ανήκουν στη "ζώνη Goldilocks", δηλαδή τη ζώνη ευεξίας του εντέρου.
«Το πιο σημαντικό στοιχείο που εντοπίσαμε ήταν η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών», δήλωσε ο Gibbons, προσθέτοντας ότι η επαρκής κατανάλωση νερού, η τακτική σωματική δραστηριότητα και μια διατροφή με έμφαση στα φυτικά τρόφιμα ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες.
Το επόμενο βήμα της έρευνας θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον σχεδιασμό μιας κλινικής μελέτης για τη διαχείριση των κενώσεων σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, παρακολουθώντας τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αξιολογηθεί η πιθανή πρόληψη ασθενειών.
08/8/2024