ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ...
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα δυσάρεστο αλλά συχνό φαινόμενο στους δρόμους, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των εμπλεκόμενων, αλλά και με υλικές ζημιές στα αυτοκίνητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό ο κάθε οδηγός να γνωρίζει τα δικαιώματά του, ώστε να μπορέσει να προστατευθεί νομικά και να διεκδικήσει τις ανάλογες αποζημιώσεις.
Σ' αυτό το άρθρο, εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε οδηγός για να είναι προετοιμασμένος στην περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος.
Άμεσες Ενέργειες Μετά το Ατύχημα
Μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, ο οδηγός έχει το δικαίωμα να λάβει άμεση ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται για το ατύχημα. Μάλιστα, η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη ακόμα και αν οι τραυματισμοί φαίνονται ελαφροί. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει σε μελλοντικές νομικές διαδικασίες ή αιτήματα αποζημίωσης.
Ο οδηγός έχει επίσης το δικαίωμα να καλέσει την αστυνομία στον τόπο του ατυχήματος, ώστε να καταγράψει το περιστατικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχει σωματική βλάβη ή εάν έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές. Η αστυνομική έκθεση αποτελεί βασικό αποδεικτικό στοιχείο τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τα δικαστήρια.
Αποζημίωση και Ασφαλιστικά Δικαιώματα
Ένα από τα βασικά δικαιώματα του οδηγού είναι η αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο οδηγός δεν ευθύνεται για το ατύχημα, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου.
Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις υλικές ζημιές στο όχημα όσο και τις ιατρικές δαπάνες ή την αποκατάσταση από τυχόν τραυματισμούς. Στην περίπτωση που και οι δύο οδηγοί ευθύνονται σε κάποιο βαθμό για το ατύχημα, τότε οι αποζημιώσεις υπολογίζονται αναλογικά με το ποσοστό ευθύνης του κάθε οδηγού.
Μια ακόμα περίπτωση που πρέπει να επισημάνουμε είναι η αποζημίωση ψυχικής οδύνης. Πρόκειται για μια αποζημίωση που έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει η οικογένεια του θύματος τροχαίου ατυχήματος. Αυτή η ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης ορίζεται στο άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα.
Υποχρεώσεις και Ευθύνες του Οδηγού
Πέρα από τα δικαιώματα, κάθε οδηγός έχει και ορισμένες υποχρεώσεις. Σύμφωνα με το νόμο 489/1976, όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πρέπει να είναι ασφαλισμένα για την κάλυψη των ζημιών που μπορεί να προκληθούν στην περίπτωση ατυχήματος. Η ασφαλιστική κάλυψη περιλαμβάνει την αποζημίωση για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές.
Επιπλέον, ο οδηγός πρέπει να παράσχει τα στοιχεία του μετά από ένα ατύχημα. Εάν φύγει από τον τόπο του ατυχήματος χωρίς να το αναφέρει, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις. Στην περίπτωση δε που το ατύχημα προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων, έχει την ευθύνη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους τραυματίες μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Νομική Υποστήριξη
Σε πολλές περιπτώσεις, η διαχείριση ενός τροχαίου ατυχήματος απαιτεί νομική υποστήριξη. Ο οδηγός έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια ενός δικηγόρου για να προχωρήσει σε διαδικασίες διεκδίκησης αποζημιώσεων ή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του εάν κατηγορηθεί για το ατύχημα.
Ο δικηγόρος θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες και να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματά του θα προστατευτούν.
Πηγή: lianapap.gr
04/12/2024